Warmtepomp Makkinga

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten doorzoek je alle details voor een warmtepomp in Makkinga. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Makkinga!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Makkinga? Via onze specialisten check je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Makkinga?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Makkinga?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Makkinga

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Makkinga onmisbaar. Het kiezen van een vakkundige expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Trane warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Makkinga.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Wassenaar.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Intergas, Nefit, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Makkinga

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Makkinga

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Makkinga te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2200 9 jaar
Bodem-water €14000 €3500 €4600 14,5 jaar
Water-water €17500 €5500 €4000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ooststellingwerf?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ooststellingwerf) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Makkinga kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de GREE GRS-CQ10Pd/NaD-K biedt €1.900,00 subsidie en voor de SmartHeat Classic-i 012 BWi is dit €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Makkinga

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Evertsoord plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €265 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw