Warmtepomp Brandwijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten doorzoek jij concrete informatie over een warmtepomp in Brandwijk. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Brandwijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Brandwijk? Op onze website lees jij belangrijke tips & tricks. Klik op een onderwerp en ontdek à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Brandwijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Brandwijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Brandwijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Brandwijk onmisbaar. Het selecteren van een vakbekwame installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kleventa warmtepomp). Hoe herken je een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Brandwijk.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Makkum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Brandwijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Brandwijk

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Brandwijk te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1700 6 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €3700 9,5 jaar
Water-water €18600 €5000 €5800 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Molenwaard?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Molenwaard) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Brandwijk kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 tot €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Carrier 30AWH008XD biedt €1.550,00 subsidie en aangaande de CLINT CWW/K/WP 41 is dit €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Brandwijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Vaals plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €355 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw