Warmtepomp Brantgum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Brantgum. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle belangrijke tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Brantgum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Brantgum? Door onze experts lees je belangrijke tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk à la minute alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Brantgum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Brantgum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Brantgum

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Brantgum cruciaal. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Masser warmtepomp). Waar vind ik een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.550 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Brantgum.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Malden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 t/m €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, Remeha, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Brantgum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Brantgum

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Brantgum uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €2200 €2300 9 jaar
Bodem-water €14800 €3600 €4800 12,5 jaar
Water-water €17200 €5700 €5900 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Dongeradeel?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Dongeradeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Brantgum is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 – €5700. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30AWH012HD geeft recht op €2.050,00 subsidie en wat betreft de CLINT CWW/K/WP 51 ligt dit op €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Brantgum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Vaassen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 tot €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €375 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen