Warmtepomp Vaassen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Door onze vergelijker doorzoek jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Vaassen. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare details en vind de voordeligste installateur in Vaassen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vaassen? Op deze pagina check je handige tips. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest binnen no-time verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vaassen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vaassen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vaassen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Vaassen onvermijdbaar. De keuze van een ervaren vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Tesy). Waar vind ik een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vaassen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Exloërveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Atag, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vaassen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vaassen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vaassen uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €5500 €3100 11,5 jaar
Water-water €18400 €4700 €5700 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Epe?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Epe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Vaassen is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1500 – €4500. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Sirac LSQ015RC geeft recht op €1.300,00 subsidie en bij de CLINT CHA/IK/A/WP 91 ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vaassen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Nijeveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €390 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen