Warmtepomp Broek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info op deze pagina check je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Broek. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Broek!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Broek? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je bruikbare adviezen. Druk op een onderwerp en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Broek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Broek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broek

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Broek onontbeerlijk. De zoektocht naar een erkende vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Horos warmtepomp). Waar vind ik een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Broek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Marijenkampen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Broek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broek uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2100 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4500 €3100 12 jaar
Water-water €17300 €5400 €5800 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Broek is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 tot €5450. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Carrier 30PH120STD staat gelijk tot €3.200,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSHN-EE 71 krijg je subsidie tot €4.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Broek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Veenhuizen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €290 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw