Warmtepomp Marijenkampen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info op deze pagina achterhaal je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Marijenkampen. Hoe werkt het? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Marijenkampen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Marijenkampen? Op onze website check jij handige info. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Marijenkampen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Marijenkampen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marijenkampen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Marijenkampen aan te raden. Het selecteren van een betrouwbare expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oilon warmtepomp). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Marijenkampen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wekerom.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Atag, Remeha, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marijenkampen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Marijenkampen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marijenkampen uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2100 €2600 9 jaar
Bodem-water €14700 €5100 €3700 9,5 jaar
Water-water €18300 €5600 €4000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Marijenkampen is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2800 en €5750. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hautec HWL-A-110/2T-S (88LT2202SCLN5) biedt €4.600,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPF 05 (232910) is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Marijenkampen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Finsterwolde plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €400 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen