Warmtepomp Broekland

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Broekland. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Broekland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Broekland? Middels onze expertise vind je belangrijke informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Broekland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Broekland?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broekland

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Broekland benodigd. Het kiezen van een deskundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ADG Dynamics systeem). Waar vind ik een erkende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Broekland.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Marle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broekland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Broekland

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broekland te ontcijferen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1600 7 jaar
Lucht-water €4400 €1500 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €3800 €3600 11,5 jaar
Water-water €18100 €5300 €4000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Raalte?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Raalte) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Broekland geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €5400. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Carrier 30PHC090HEE staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSHN-XEE2 14.2 krijg je subsidie tot €6.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Broekland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Veessen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €380 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw