Warmtepomp Brunssum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op warmtepompspot.nl achterhaal je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Brunssum. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Brunssum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Brunssum? Op deze pagina doorzoek je belangrijke info. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Brunssum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Brunssum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Brunssum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Brunssum onontbeerlijk. De keuze maken voor een competente expert doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Austria Email systeem). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Brunssum.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Meerkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Brunssum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Brunssum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Brunssum vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €1600 €2100 6 jaar
Bodem-water €15500 €5100 €3600 10 jaar
Water-water €18400 €4300 €4000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Brunssum?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Brunssum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Brunssum geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 en €4100. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQ021DX geeft recht op €2.350,00 subsidie en wat betreft de Daikin EWWP-045KBW1N ligt dit op €6.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Brunssum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Venhorst plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €305 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen