Warmtepomp Cornwerd

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Via onze vergelijker achterhaal je relevante tips aangaande een warmtepomp in Cornwerd. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Cornwerd!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Cornwerd? Door onze experts ontdek je handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Cornwerd?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Cornwerd?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Cornwerd

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Cornwerd cruciaal. Het selecteren van een bedreven installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Herz systeem). Hoe herken je een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Cornwerd.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Mijdrecht.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Nefit, AWB, Intergas, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Cornwerd

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Cornwerd

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Cornwerd vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2100 9 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €3500 10 jaar
Water-water €17100 €4300 €4700 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Cornwerd is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1550 en €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQSY080B heeft €6.150,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-S Eco 42 heb je recht op €6.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Cornwerd

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vollenhove plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen