Warmtepomp De Glind

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker bekijk je handige info aangaande een warmtepomp in De Glind. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en check prijzen van een installateur in De Glind!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Glind? Op onze website check je praktische tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in De Glind?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Glind?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Glind

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in De Glind benodigd. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Heavy Industries systeem). Hoe kies ik een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.350 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Glind.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Mook.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 t/m €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Nefit, Remeha, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Glind

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Glind

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Glind te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €1600 €2100 7 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3600 10,5 jaar
Water-water €18600 €4200 €4800 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Barneveld?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Barneveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Glind is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 – €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Carrier 61AF-045B biedt €4.150,00 subsidie en aangaande de Enerso WW 08 is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Glind

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Vught plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €260 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw