Warmtepomp De Koog

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op warmtepompspot.nl doorzoek jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in De Koog. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle cruciale info en tips en vergelijk direct alle installateurs in De Koog!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in De Koog? Op deze pagina lees je bruikbare informatie. Klik op een onderwerp en je leest meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Koog?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Koog?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Koog

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk complex. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in De Koog aan te raden. Het kiezen van een doorgewinterde expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Remeha systeem). Waar vind ik een aangesloten vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Koog.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Muntendam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Remeha, Nefit, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Koog

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Koog

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Koog vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €3100 12 jaar
Water-water €18400 €4900 €5600 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Texel?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Texel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp De Koog is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 en €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 200B biedt €4.350,00 subsidie en voor de Galletti EHW052WS is dit €7.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in De Koog

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Waarder plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €315 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen