Warmtepomp Muntendam

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts doorzoek je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Muntendam. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle relevante info en ontdek de meest vakkundige installateur in Muntendam!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Muntendam? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je belangrijke tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Muntendam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Muntendam?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Muntendam

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Muntendam cruciaal. De keuze maken voor een vakbekwame expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Electric systeem). Waar vind ik een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.300 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Muntendam.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Brinkheurne.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Intergas, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Muntendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Muntendam

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Muntendam te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €2500 9 jaar
Water-water €18700 €5800 €5500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Menterwolde?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Menterwolde) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Muntendam is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-M RHUE6AHN geeft recht op €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Thermia Comfort Optimum 8RF ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Muntendam

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Gouderak plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €320 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen