Warmtepomp De Wilp

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De opvolger van een HR-ketel is de warmtepomp. Met behulp van onze website bekijk jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in De Wilp. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle praktische tips & tricks en check prijzen van een installateur in De Wilp!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in De Wilp? Via onze specialisten lees jij nuttige aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in De Wilp?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Wilp?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Wilp

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Wilp onmisbaar. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermia systeem). Wat is een betrouwbare warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Wilp.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nibbixwoud.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, AWB, Remeha, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Wilp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Wilp

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Wilp te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1700 7 jaar
Lucht-water €6100 €1600 €2100 8 jaar
Bodem-water €14200 €4900 €3300 11 jaar
Water-water €18900 €5200 €5500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Marum?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Marum) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp De Wilp kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT DYNACIAT LG-LGP 200V geeft recht op €7.900,00 subsidie en wat betreft de Galletti ENE012WS ligt dit op €2.950,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Wilp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Warfhuizen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €380 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen