Warmtepomp De Zilk

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze website vind jij alle informatie betreffende een warmtepomp in De Zilk. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare info en vergelijk direct alle installateurs in De Zilk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in De Zilk? Middels onze expertise check je praktische tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en bekijk binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in De Zilk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Zilk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in De Zilk

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in De Zilk cruciaal. Het selecteren van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Toshiba systeem). Hoe herken je een echte warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.000 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Zilk.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Niehove.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Zilk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Zilk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Zilk te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1000 5 jaar
Lucht-water €6500 €2000 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €5500 €2700 12,5 jaar
Water-water €17800 €5100 €4900 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Noordwijkerhout?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Noordwijkerhout) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp De Zilk kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2350 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CIAT EREBA 021HT heeft €2.650,00 subsidie en m.b.t. de Galletti ENE017HS heb je recht op €3.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Zilk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Warmenhuizen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €355 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen