Warmtepomp Niehove

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een alternatieve bron. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts bekijk jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Niehove. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Niehove!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Niehove? Door onze experts vind je belangrijke tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Niehove?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Niehove?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Niehove

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Niehove onvermijdbaar. Het kiezen van een bedreven specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek SPRSUN systeem). Hoe herken je een echte vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Niehove.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Woldendorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €6.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Niehove

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Niehove

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Niehove te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2300 7 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €2700 11,5 jaar
Water-water €17100 €5500 €4600 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zuidhorn?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Zuidhorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Niehove is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 en €5050. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS-3WHVNP staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Thermia Robust Eco 42 krijg je subsidie tot €6.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Niehove

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Grolloo plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €295 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen