Warmtepomp Diever

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Via de tips van onze experts lees jij tips en adviezen over een warmtepomp in Diever. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Diever!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Diever? Middels onze expertise achterhaal je praktische tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en je leest onmiddellijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Diever?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Diever?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Diever

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Diever aan te raden. De keuze van een doorgewinterde vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Alpha Innotec verwarming). Wat is een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Diever.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Nieuweschoot.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Nefit, AWB, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diever

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Diever

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diever te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €1700 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €3500 €3000 13 jaar
Water-water €18700 €5300 €5300 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Westerveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Diever is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 en €4500. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0025MS biedt €1.650,00 subsidie en voor de Galletti LEP 052PS is dit €7.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Diever

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in West-Terschelling plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €395 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen