Warmtepomp Doetinchem

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Door onze website bekijk je concrete informatie voor een warmtepomp in Doetinchem. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Doetinchem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Doetinchem? Via onze specialisten vind je praktische adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek direct alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Doetinchem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Doetinchem?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doetinchem

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Doetinchem onvermijdbaar. Het selecteren van een aangesloten vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Carrier verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.000 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Doetinchem.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Niftrik.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 en €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Intergas, Nefit, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doetinchem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doetinchem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doetinchem te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1100 5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2100 7 jaar
Bodem-water €15000 €5000 €3400 11,5 jaar
Water-water €17400 €5400 €5100 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Doetinchem?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Doetinchem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Doetinchem kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 tot €5250. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0031m geeft jou €1.700,00 subsidie en voor de Galletti LEW 041WS krijg je €6.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Doetinchem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Westerhoven plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €350 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw