Warmtepomp Niftrik

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts lees je nuttige info betreffende een warmtepomp in Niftrik. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Niftrik!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Niftrik? Via onze specialisten check je praktische adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Niftrik?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Niftrik?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Niftrik

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Niftrik cruciaal. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Alto refrigeration verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Niftrik.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Zetten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Nefit, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Niftrik

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Niftrik

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Niftrik te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1400 7 jaar
Lucht-water €5400 €1800 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5100 €4700 11,5 jaar
Water-water €18800 €4800 €5300 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Wijchen?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Wijchen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Niftrik kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €3000 – €4700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de IDM TERRA AL 17 Twin; 810310 heeft €3.000,00 subsidie en m.b.t. de Viessmann Vitocal 333-G BWT 331.B10 heb je recht op €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Niftrik

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Harkema plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €360 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen