Warmtepomp Dreumel

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Door deze webpagina bekijk je concrete informatie voor een warmtepomp in Dreumel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dreumel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Dreumel? Op onze website vind je belangrijke tips. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Dreumel?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Dreumel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Dreumel

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Dreumel aan te raden. De keuze van een aangesloten specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek EnergyPanel verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dreumel.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nijverdal.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Atag, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dreumel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dreumel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dreumel te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €3300 9,5 jaar
Water-water €17500 €5300 €5500 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente West Maas en Waal?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente West Maas en Waal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Dreumel is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 – €5250. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta i-KI-MTD 0075t geeft jou €2.750,00 subsidie en aangaande de Galletti LEW 062WS krijg je €7.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Dreumel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wezup plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €400 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw