Warmtepomp Drimmelen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker lees je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Drimmelen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Drimmelen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Drimmelen? Via onze specialisten vind je praktische tips & tricks. Klik op een onderwerp en jij checkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Drimmelen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Drimmelen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drimmelen

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Drimmelen onmisbaar. De keuze van een deskundige installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Haier verwarming). Hoe kies ik een erkende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.650 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €2.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Drimmelen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Noordbeemster.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drimmelen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drimmelen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drimmelen vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1200 5 jaar
Lucht-water €6100 €1900 €2700 9 jaar
Bodem-water €15200 €3600 €2600 11,5 jaar
Water-water €17400 €5300 €5400 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Drimmelen?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Drimmelen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Drimmelen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 en €5200. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta i-KIR2 0061m geeft recht op €2.150,00 subsidie en m.b.t. de Galletti MCW 005HL ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Drimmelen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Wijckel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw