Warmtepomp Dronryp

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze vergelijker ontdek je praktische informatie voor een warmtepomp in Dronryp. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dronryp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dronryp? Via onze specialisten check jij praktische info. Selecteer een onderwerp en jij checkt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dronryp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Dronryp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dronryp

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Dronryp cruciaal. De keuze van een erkende specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hewalex verwarming). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €5.000 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dronryp.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Noorden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Remeha, Nefit, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dronryp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dronryp

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dronryp vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €3900 €4200 13 jaar
Water-water €18500 €5600 €4300 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Menameradiel?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Menameradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Dronryp is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 – €5250. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Climaveneta i-KIR-MTD 0101t biedt €4.000,00 subsidie en wat betreft de Galletti MCW 007HL is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dronryp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wijk aan Zee plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €340 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen