Warmtepomp Eck en Wiel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek je alle informatie over een warmtepomp in Eck en Wiel. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Eck en Wiel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Eck en Wiel? Hieronder lees je nuttige aanbevelingen. Kies voor een van de onderwerpen en vind snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eck en Wiel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eck en Wiel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eck en Wiel

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Eck en Wiel onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakbekwame vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nefit verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eck en Wiel.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Obdam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Remeha, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eck en Wiel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eck en Wiel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eck en Wiel te analyseren.

Type warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €2300 €2800 9 jaar
Bodem-water €14900 €5300 €4200 13 jaar
Water-water €17900 €5600 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Buren?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Buren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eck en Wiel geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1700 – €6000. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NECS-CN /B 0252 geeft jou €5.950,00 subsidie en bij de Galletti MCW 039HL krijg je €5.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eck en Wiel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Winschoten plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €320 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen