Warmtepomp Eede

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Geholpen door onze website ontdek je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Eede. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Eede!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eede? Middels onze expertise lees jij belangrijke info. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Eede?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eede?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eede

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel pittig. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Eede cruciaal. Het kiezen van een bedreven installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek PHNIX verwarming). Wat is een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eede.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oeffelt.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Atag, AWB, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eede

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eede uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1400 €2000 6 jaar
Lucht-water €4400 €2100 €2200 9 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €3100 11 jaar
Water-water €18900 €4700 €4800 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sluis?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Sluis) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eede is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 en €5250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NECS-NR /B 0182 heeft €4.650,00 subsidie en bij de Heliotherm HP16SWW heb je recht op €3.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eede

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Corle plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4700. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €360 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen