Warmtepomp Eelde

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Via onze website check je handige info m.b.t. een warmtepomp in Eelde. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Eelde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Eelde? Middels onze expertise doorzoek jij praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en vind eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eelde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eelde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eelde

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Eelde noodzakelijk. Het selecteren van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Radson verwarming). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Eelde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oene.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 t/m €20.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Atag, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eelde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eelde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eelde uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1500 6 jaar
Lucht-water €5700 €2500 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €4300 €3400 10 jaar
Water-water €17900 €5600 €5600 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel Nederlanders uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Tynaarlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Eelde is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 – €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NECS-NR /B 0252 biedt €5.800,00 subsidie en wat betreft de iDM iPump T 3-13 (Grundwasser) is dit €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eelde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Huppel plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €305 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw