Warmtepomp Huppel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze vergelijker bekijk jij nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Huppel. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Huppel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Huppel? Op deze pagina bekijk je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Huppel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Huppel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huppel

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Huppel onvermijdbaar. Het selecteren van een officiële installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Lennox systeem). Hoe kies ik een officiële vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Huppel.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Helmond.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huppel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Huppel

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huppel te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1300 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €2400 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €3500 €3800 14,5 jaar
Water-water €18800 €4700 €5600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Winterswijk?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Winterswijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Huppel kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 – €4400. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Trane CXAX 026 HE SN biedt €6.350,00 subsidie en bij de Daikin EWYQ-011ACW1 is dit €2.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Huppel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Radio Kootwijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €400 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw