Warmtepomp Eenrum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl bekijk je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Eenrum. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Eenrum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eenrum? Op deze pagina bekijk je praktische adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en bekijk binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eenrum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eenrum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Eenrum

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Eenrum onvermijdbaar. Het kiezen van een competente vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Samsung verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eenrum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oirsbeek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eenrum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eenrum

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eenrum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €1600 6 jaar
Lucht-water €4300 €2000 €2700 6 jaar
Bodem-water €14300 €4100 €4800 9,5 jaar
Water-water €18500 €5800 €4300 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Marne?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente De Marne) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eenrum is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 tot €4850. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NECS-Q /B 0252 geeft recht op €5.800,00 subsidie en wat betreft de IDM TERRA SW 20 Twin; 810343 ligt dit op €4.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eenrum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Wirdum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €3000 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €275 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen