Warmtepomp Wirdum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een HR-ketel is de warmtepomp. Op de info op deze pagina doorzoek je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Wirdum. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante specificaties en check prijzen van een installateur in Wirdum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wirdum? Via onze specialisten bekijk je belangrijke info. Klik op een item uit onze FAQ en vind à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wirdum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wirdum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wirdum

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Wirdum benodigd. Het kiezen van een degelijke installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Metro Therm systeem). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wirdum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hemrik.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wirdum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wirdum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wirdum vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1900 4 jaar
Lucht-water €6600 €2300 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4800 €4200 9,5 jaar
Water-water €18500 €4300 €4600 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Leeuwarden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Wirdum geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 – €5950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAX 030 SE SN geeft recht op €6.950,00 subsidie en bij de Daikin EWYQ-025BAWN ligt dit op €3.750,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wirdum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Ravenswaaij plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €395 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen