Warmtepomp Eernewoude

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van deze website bekijk je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Eernewoude. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle nuttige tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Eernewoude!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eernewoude? Door onze experts ontdek je bruikbare informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en jij bekijkt eenvoudig alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eernewoude?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eernewoude?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Eernewoude

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal moeilijk. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Eernewoude benodigd. De keuze maken voor een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek LG verwarming). Waar vind ik een competente vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Eernewoude.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nuenen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Nefit, Atag, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eernewoude

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eernewoude

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eernewoude te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1700 5 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €5800 €2800 9,5 jaar
Water-water €18600 €4100 €4300 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Eernewoude kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 – €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0122FF heeft €4.000,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti MCW 018HS heb je recht op €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eernewoude

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Wilhelminaoord plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €355 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen