Warmtepomp Eindhoven

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze website ontdek je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Eindhoven. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale specificaties en check prijzen van een installateur in Eindhoven!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eindhoven? Via onze specialisten achterhaal je handige adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt eenvoudig alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eindhoven?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eindhoven?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eindhoven

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij complex. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Eindhoven onontbeerlijk. De keuze maken voor een bedreven installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Venco verwarming). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eindhoven.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Ommeren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eindhoven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eindhoven

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eindhoven te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4800 €3800 12 jaar
Water-water €18700 €4100 €5700 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Eindhoven?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Eindhoven) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Eindhoven kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 tot €6000. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-K 0152P geeft jou €4.250,00 subsidie en voor de Itho Daalderop WPU 3C (545-0431) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eindhoven

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Wons plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 en €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €260 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen