Warmtepomp Elim

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Middels de info op deze pagina check jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Elim. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Elim!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Elim? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en check à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Elim?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Elim?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elim

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij complex. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Elim onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek YORK verwarming). Waar vind ik een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Elim.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oost West en Middelbeers.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elim

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Elim

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elim te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €1900 4 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2000 7 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4100 11 jaar
Water-water €17200 €5700 €4100 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hoogeveen?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Hoogeveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Elim is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climer AIRYS AI10 staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en bij de Itho Daalderop WPU 45I (545-0440) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Elim

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Woudrichem plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €305 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen