Warmtepomp Ellemeet

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels deze website check je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Ellemeet. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Ellemeet!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Ellemeet? Op onze website doorzoek jij bruikbare tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ellemeet?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ellemeet?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ellemeet

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal complex. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Ellemeet aan te raden. Het kiezen van een handige installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Masser verwarming). Hoe kies ik een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.000 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ellemeet.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Oostdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Intergas, AWB, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ellemeet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ellemeet

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ellemeet vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €2000 7 jaar
Lucht-water €6900 €2000 €2000 8 jaar
Bodem-water €14900 €3600 €3000 13 jaar
Water-water €17900 €4400 €4000 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Ellemeet kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1950 – €5900. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climer ECOHEAT-EH160 heeft €1.100,00 subsidie en m.b.t. de Itho Daalderop WPU 55I (545-0450) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ellemeet

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Wyns plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw