Warmtepomp Oostdijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze webpagina doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Oostdijk. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare informatie en check prijzen van een installateur in Oostdijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Oostdijk? Via onze specialisten vind je nuttige info. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oostdijk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oostdijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Oostdijk

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Oostdijk onvermijdbaar. Het selecteren van een bedreven expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Venco verwarming). Hoe kies ik een betrouwbare vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oostdijk.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Aldtsjerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 t/m €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oostdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oostdijk

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oostdijk te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1100 7 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €2600 12,5 jaar
Water-water €17400 €4300 €4600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Reimerswaal?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel gezinnen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Reimerswaal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Oostdijk is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 – €5750. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de LG Therma V HU163 U32 / HN1639 NK2 staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de A1 Green Energy QAW07V krijg je subsidie tot €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oostdijk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Hilaard plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2600 – €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €340 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen