Warmtepomp Elsendorp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het vervangen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels onze website check je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Elsendorp. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Elsendorp!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Elsendorp? Door onze experts lees je handige informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Elsendorp?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Elsendorp?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elsendorp

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij complex. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Elsendorp onvermijdbaar. Het selecteren van een aangesloten installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Clausius verwarming). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Elsendorp.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oosterblokker.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elsendorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Elsendorp

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elsendorp te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €2400 €2400 6 jaar
Bodem-water €15400 €4700 €3000 9 jaar
Water-water €17400 €5000 €4900 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Gemert-Bakel?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Gemert-Bakel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Elsendorp kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 en €4250. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climer HTM06 geeft jou €1.450,00 subsidie en wat betreft de Itho Daalderop WPU 65I (545-0460) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Elsendorp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ypecolsga plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €340 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen