Warmtepomp Enschede

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Door deze website check je handige info aangaande een warmtepomp in Enschede. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Enschede!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Enschede? Door onze experts lees jij bruikbare tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en check eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Enschede?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Enschede?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Enschede

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Enschede cruciaal. De zoektocht naar een ervaren expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ACM Kalte Klima subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Enschede.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oosthem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Enschede

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Enschede

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Enschede te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €2000 7 jaar
Lucht-water €5200 €2000 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €5400 €2700 10,5 jaar
Water-water €17900 €4600 €5600 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Enschede?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Enschede) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Enschede is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2100 en €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CLINT CHA/K/A/WP 262-P biedt €6.950,00 subsidie en met betrekking tot de NEXTHERM Smartpack2 Eau/Eau 17 is dit €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Enschede

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Zeddam plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €280 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw