Warmtepomp Enspijk

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Enspijk. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Enspijk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Enspijk? Hieronder achterhaal je praktische adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je leest à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Enspijk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Enspijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Enspijk

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Enspijk onontbeerlijk. Het kiezen van een competente specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ADG Dynamics subsidie). Hoe kies ik een handige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Enspijk.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Oosthuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, AWB, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Enspijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Enspijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Enspijk uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1700 6 jaar
Lucht-water €4200 €2000 €2800 7 jaar
Bodem-water €15200 €4100 €2800 14 jaar
Water-water €18900 €5100 €5100 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Geldermalsen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Geldermalsen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Enspijk kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 en €5300. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de CLINT CHA/K/WP 182-P geeft recht op €4.950,00 subsidie en m.b.t. de NIBE F1155-12 (B/W) ligt dit op €3.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Enspijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zeegse plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw