Warmtepomp Epse

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten dus over naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Door warmtepompspot.nl vind jij relevante tips over een warmtepomp in Epse. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Epse!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Epse? Door onze experts achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en check eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Epse?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Epse?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Epse

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Epse noodzakelijk. Het selecteren van een doorgewinterde warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alto refrigeration subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €2.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Epse.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Oostwoud.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.500 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Intergas, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Epse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Epse

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Epse vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1700 6 jaar
Lucht-water €5300 €1600 €2300 8 jaar
Bodem-water €14900 €4200 €2800 10,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €5000 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Lochem?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Lochem) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Epse is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1250 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 182-P geeft jou €4.100,00 subsidie en m.b.t. de NRGTEQ TNG12 (W/W) krijg je €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Epse

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Zeijen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2600 tot €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen