Warmtepomp Ferwert

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Via warmtepompspot.nl check jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Ferwert. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Ferwert!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ferwert? Op deze pagina check jij handige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ferwert?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ferwert?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ferwert

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Ferwert onmisbaar. De keuze maken voor een handige expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Energie EST subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ferwert.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Oud-Alblas.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ferwert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ferwert

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ferwert vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1100 5 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2200 7 jaar
Bodem-water €15300 €5400 €3700 9,5 jaar
Water-water €18600 €4000 €5900 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Ferwert geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 en €5400. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 141 exc geeft jou €3.300,00 subsidie en m.b.t. de Oilon RE 42 krijg je €5.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ferwert

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Zuidermeer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €360 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen