Warmtepomp Hellendoorn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels onze website doorzoek je alle informatie voor een warmtepomp in Hellendoorn. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Hellendoorn!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hellendoorn? Hieronder check jij nuttige informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hellendoorn?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hellendoorn?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hellendoorn

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Hellendoorn onmisbaar. De zoektocht naar een erkende vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oilon installatie). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hellendoorn.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schiermonnikoog.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Atag, AWB, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hellendoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hellendoorn

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hellendoorn uit te werken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €4800 €4600 14,5 jaar
Water-water €17300 €4100 €5500 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hellendoorn?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Hellendoorn) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hellendoorn geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 – €5250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 9 Mini SP geeft jou €2.000,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SW 172H3 krijg je €3.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hellendoorn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bergharen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €345 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen