Wanneer je overweegt om je huis duurzaam te verwarmen, ben je wellicht de term ‘warmtepomp’ tegengekomen. Vooral warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte worden steeds populairder. Maar wat zijn dat precies? En waarom zou je voor dit systeem kiezen? In deze blog duiken we dieper in de wereld van warmtepompen met aardwarmte, zodat je goed geïnformeerd je keuze kunt maken.

Wat is een warmtepomp met aardwarmte?

Een warmtepomp die met aardwarmte werkt, staat bekend als een aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp. In plaats van warmte uit de buitenlucht te halen, zoals bij sommige andere soorten warmtepompen, haalt dit type warmtepomp warmte uit de grond. Dit gebeurt met behulp van een gesloten buizennetwerk dat onder het aardoppervlak wordt geïnstalleerd.

Hoe werkt een systeem met bodemwarmte?

Het principe is eenvoudig: enkele meters onder de grond blijft de temperatuur relatief constant, ongeacht het seizoen. Deze constante temperatuur wordt gebruikt om een vloeistof in de buizen te verwarmen. Wanneer de vloeistof is opgewarmd, wordt deze omhoog gepompt naar de warmtepomp in je huis. Hier wordt de warmte verder verhoogd en gebruikt voor het verwarmen van je woning en tapwater.

Voordelen van aardwarmtepompen

  1. Hoge efficiëntie: Door de constante temperatuur ondergronds hebben deze warmtepompen een hoge efficiëntie, wat betekent dat ze meer warmte kunnen produceren met minder energie.
  2. Duurzaamheid: Ze gebruiken hernieuwbare energiebronnen, namelijk de warmte van de aarde, waardoor ze milieuvriendelijker zijn.
  3. Lagere energierekeningen: Door hun efficiëntie en het gebruik van natuurlijke warmte kunnen huiseigenaren op de lange termijn geld besparen op hun energierekeningen.
  4. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Je vermindert de behoefte aan traditionele verwarmingssystemen die op gas of olie werken.

Aandachtspunten
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Vereist een investering: De installatie van een aardwarmtepomp en het bijbehorende buizennetwerk kan duur zijn. Maar bedenk dat je deze kosten op de lange termijn kunt terugverdienen door lagere energierekeningen.
  2. Ruimte nodig: Voor het buizennetwerk heb je voldoende ruimte nodig in je tuin. Als je een kleine tuin hebt, kan dit een beperkende factor zijn.
  3. Vergunningen: Voor de installatie van de buizen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Raadpleeg hiervoor je lokale overheid.

Is een aardwarmtepomp geschikt voor elk huis?
Het korte antwoord is: nee, niet voor elk huis. De efficiëntie van een aardwarmtepomp kan variëren afhankelijk van de bodemsamenstelling en het grondwaterpeil. Ook is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is, zodat je maximaal profiteert van de warmte die de pomp levert. Als je alles goed voor elkaar hebt kan je woning volledig van het gas af en energieneutraal worden.

Onderhoud en levensduur
Een goed geïnstalleerde aardwarmtepomp heeft een lange levensduur en vereist relatief weinig onderhoud. Het wordt aanbevolen om de pomp eens per jaar te laten controleren door een professional. Hiermee verleng je de levensduur en zorg je voor een optimale efficiëntie.