Wat kan ik allemaal doen om van het gas af te komen, of zelfs om helemaal energieneutraal te worden? In deze blog bespreken we de verschillende stappen die je kunt ondernemen voor een energieneutrale woning. Er zijn ook veel verschillende merken warmtepompen.

Isoleren
Als eerste: isoleren. Het dak, de muren, de vloer en natuurlijk de ramen. Hoe dikker hoe beter. Let op: vergeet niet goede ventilatie aan te leggen. Dit is essentieel voor een gezond binnenklimaat en een goede gezondheid.

Warmtepomp aanschaffen
Stel je voor: Je besluit te gaan wonen zonder gasaansluiting. Een goede vraag is dan, hoe verwarm ik mijn huis en hoe kom ik aan warm water om te wassen en te douchen. Daarvoor kan je gebruik maken van een aard- of luchtwarmtepomp. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater of de grond zelf en zet dit om in energie om het huis te verwarmen. Meestal wordt de warmtepomp aangesloten op speciale radiatoren of vloerverwarming. Een warmtepomp draait op stroom. Het stroomverbruik in huis zal dus toenemen. Deze extra stroom kan je afnemen bij het net, maar ook zelf opwekken. Meer hierover in het volgende kopje.

Zonneboiler
De warmtepomp kan je eventueel combineren met een zonneboiler. De zon verwarmt via speciale zonnecollectoren het water in de boiler. Afhankelijk van je behoefte kun je centrale verwarming, vloerverwarming of bijvoorbeeld de wasmachine van warm water voorzien.

Andere manieren om (zonder gas) aan warm water te komen
Voor warm water kun je ook in de buurt van de kraan elektrische geisers en boilers gebruiken. Als het gaat om het verwarmen van je eigen lichaam is het ophangen van infraroodpanelen aan het plafond zeer geschikt. Je zit in de woning namelijk toch bijna altijd op dezelfde plek. Op de bank, aan de eettafel, aan je bureau of in de badkamer.

Gasvrij koken
Wil jij een gasvrije woning? Dan kun je koken vanaf een elektrische kookplaat. De elektriciteit van deze apparaten kun je zelf opwekken door zonnepanelen op je dak of je haalt energie uit wind.

Wanneer je zelf voldoende energie opwekt om alle elektrische apparaten in je huis te laten draaien en te verwarmen dan heb je 0 op de meter. Je bent nu zelfvoorzienend en energieneutraal. Bekijk direct een de mogelijkheden in Groningen, Utrecht en Den Haag.