Warmtepomp Landsmeer

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl vind jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Landsmeer. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Landsmeer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Landsmeer? Via onze specialisten achterhaal je praktische info. Druk op een onderwerp en je ontdekt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Landsmeer?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Landsmeer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Landsmeer

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Landsmeer onontbeerlijk. Het selecteren van een geoefende installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Weishaupt-Monarch). Hoe kies ik een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen november 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €8.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Landsmeer.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Vaassen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 t/m €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Landsmeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Landsmeer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Landsmeer uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1800 €1900 5 jaar
Lucht-water €5700 €1900 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €4700 €4200 12,5 jaar
Water-water €18100 €5800 €4200 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Landsmeer?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel woningen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Landsmeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in november 2022. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Landsmeer kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen november 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 tot €5200. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Galletti LCP 081MS biedt €7.450,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-75 (88SF0751SCPN3) is dit €3.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Landsmeer

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Doorwerth plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €285 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen