Warmtepomp Lauwerzijl

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker ontdek je alle informatie betreffende een warmtepomp in Lauwerzijl. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lauwerzijl!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lauwerzijl? Op onze website check jij bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je leest direct alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lauwerzijl?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lauwerzijl?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lauwerzijl

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Lauwerzijl onontbeerlijk. De keuze maken voor een competente installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Inovatech GmbH). Wat is een degelijke installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lauwerzijl.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Veenklooster.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Atag, Nefit, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lauwerzijl

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lauwerzijl

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lauwerzijl uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1800 6 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2500 7 jaar
Bodem-water €14500 €5000 €4000 9,5 jaar
Water-water €17900 €4300 €4600 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zuidhorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Lauwerzijl kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 – €5750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti LCX 062HL biedt €5.600,00 subsidie en m.b.t. de Heliotherm HP10S12W is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lauwerzijl

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Drijber plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €300 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen