Warmtepomp Leerbroek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Via de tips van onze experts check je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Leerbroek. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle praktische details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Leerbroek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Leerbroek? Via onze specialisten bekijk je nuttige info. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Leerbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Leerbroek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leerbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Leerbroek noodzakelijk. Het selecteren van een handige specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Horos). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Leerbroek.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Veghel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Intergas, Atag, Remeha, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leerbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leerbroek

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leerbroek uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1100 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €4000 13,5 jaar
Water-water €18700 €4800 €4000 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zederik?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Zederik) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Leerbroek is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 en €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti LCX 072HS biedt €6.400,00 subsidie en met betrekking tot de Heliotherm HP16S18W is dit €3.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Leerbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Dronryp plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €350 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen