Warmtepomp Leimuiden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Aan de hand van onze website ontdek je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Leimuiden. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle belangrijke info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Leimuiden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Leimuiden? Door onze experts lees je belangrijke info. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek rap alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Leimuiden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Leimuiden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Leimuiden

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Leimuiden cruciaal. Het selecteren van een doorgewinterde specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell warmtepomp). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.000 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Leimuiden.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Venebrugge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, AWB, Nefit, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leimuiden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Leimuiden

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leimuiden te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1500 4 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2700 6 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €3600 12,5 jaar
Water-water €17400 €4600 €5100 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Kaag en Braassem?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Kaag en Braassem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Leimuiden kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2850 tot €4300. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti LCX 092HS staat gelijk tot €8.100,00 subsidie en bij de IDM TERRA SW 17 ; 810338 krijg je subsidie tot €3.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Leimuiden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Duizel plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €4500. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €395 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen