Warmtepomp Leons

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het vervangen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Middels onze website check jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Leons. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Leons!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Leons? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en check vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Leons?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Leons?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leons

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Leons onmisbaar. Het kiezen van een vakkundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Bulex warmtepomp). Waar vind ik een officiële vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Leons.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vierlingsbeek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, Atag, Nefit, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leons

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Leons

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leons vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1600 4 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4700 13,5 jaar
Water-water €17500 €4200 €4000 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Leons geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 en €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPE 010HM geeft recht op €1.600,00 subsidie en bij de Inovatech GmbH Inno SWP 32i ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Leons

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Echtenerbrug plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €280 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen