Warmtepomp Lettele

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker bekijk jij alle informatie over een warmtepomp in Lettele. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lettele!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lettele? Via onze specialisten doorzoek je zinvolle aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lettele?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lettele?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lettele

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Lettele cruciaal. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climaveneta warmtepomp). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lettele.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Vijlen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, Atag, AWB, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lettele

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lettele

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lettele te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1600 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €4800 11,5 jaar
Water-water €18400 €4300 €4600 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Deventer?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Deventer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Lettele geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 en €5300. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti MPE 018H staat gelijk tot €2.650,00 subsidie en met betrekking tot de Kensa Shoebox 3kW (S3-P) krijg je subsidie tot €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lettele

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Edam plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €290 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen