Warmtepomp Liempde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Door deze webpagina vind jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Liempde. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Liempde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Liempde? Op onze website doorzoek jij bruikbare tips. Klik op een veelgestelde vraag en vind ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Liempde?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Liempde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Liempde

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Liempde onontbeerlijk. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ECOTEQ warmtepomp). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Liempde.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Vlieland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €7.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, AWB, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Liempde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Liempde

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Liempde uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1800 4 jaar
Lucht-water €5700 €1500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €3000 10,5 jaar
Water-water €18200 €5200 €4000 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Boxtel?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Boxtel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Liempde kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 – €4450. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPED005HM geeft recht op €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Mastertherm 75Z ligt dit op €4.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Liempde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Eenrum plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €250 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen