Warmtepomp Lieveren

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Via deze website doorzoek jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Lieveren. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Lieveren!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lieveren? Hieronder check jij zinvolle informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lieveren?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lieveren?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lieveren

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Lieveren aan te raden. De keuze van een handige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ferroli warmtepomp). Waar vind ik een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lieveren.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Volendam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Remeha, Intergas, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lieveren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lieveren

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lieveren te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1000 €1400 6 jaar
Lucht-water €5800 €1500 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €4400 €3400 14,5 jaar
Water-water €18900 €4800 €4700 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Noordenveld?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Noordenveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lieveren is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 tot €4850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Galletti MPED024H biedt €3.050,00 subsidie en bij de Mastertherm AQ37IC is dit €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lieveren

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Eesveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €375 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen