Warmtepomp Lijnden

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Middels de info van onze specialisten doorzoek jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Lijnden. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lijnden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lijnden? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je handige informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt meteen alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lijnden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lijnden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lijnden

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Lijnden onontbeerlijk. De zoektocht naar een degelijke expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Fujitsu warmtepomp). Hoe kies ik een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.450 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lijnden.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Volkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Remeha, Intergas, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lijnden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lijnden

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lijnden vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €1800 7 jaar
Lucht-water €6600 €1900 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5000 €2600 11,5 jaar
Water-water €17800 €5700 €4600 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haarlemmermeer?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Haarlemmermeer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Lijnden kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 en €4300. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPED027H geeft recht op €3.350,00 subsidie en aangaande de Mastertherm AQ45I ligt dit op €3.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lijnden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Eethen plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen