Warmtepomp Lith

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina doorzoek je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Lith. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Lith!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lith? Hieronder bekijk jij zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de onderwerpen en jij bekijkt rap bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lith?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lith?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lith

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel pittig. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Lith cruciaal. De keuze van een geoefende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hiseer warmtepomp). Hoe herken je een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.250 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lith.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vortum-Mullem.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, AWB, Intergas, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lith

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lith

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lith uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €1900 7 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €14900 €5000 €3700 11 jaar
Water-water €18300 €4300 €4000 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oss?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Oss) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lith geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 – €4500. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti MPEDT069H geeft jou €5.300,00 subsidie en bij de NIBE F1155-12 (G/W) krijg je €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lith

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Eindhoven plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €325 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen